Pierdrie

Pier drie is een vrij smalle voetgangerspier in de Rotterdamse Waalhaven (Charlois). Hij steekt de haven in en loopt tot ongeveer het midden van deze haven door (zo’n 500 meter). Aan het einde van de pier sta je als nietig mens bijna in het midden van de haven, omringd door water, grote schepen en kranen.

Het is een plek waar zeker ‘s avonds en ‘s nachts de geluiden van de omgeving goed te beluisteren zijn; geluiden van havenacitviteiten die over het water aan komen waaien uit alle richtingen, vrachtverkeer over water en wegen rondom, het water zelf, vogels en andere omgevingsgeluiden. Wat deze locatie zo bijzonder maakt is het gevoel van wijdsheid dat er wordt opgeroepen, zowel visueel als auditief. Anders dan men wellicht zou verwachten is het resultaat eerder subtiel en rustgevend dan lawaaierig en rauw.

pierdrie2pierdrie1

 

 

 

 

 

 

Deze unieke sfeer van de haven is in dit eerste project vastgelegd in een beeld- en geluidsinstallatie, een ‘eye- en earopener’ voor een publiek dat de haven (zo) niet kent.

Rotterdam heeft een van de grootste havens ter wereld, maar in de stad zelf merk je daar weinig meer van. De haven is in de afgelopen decennia steeds verder uit het leven van de Rotterdamse woonwijken verdwenen. Vroeger waren (de bewoners van de) stad en haven één, nu zijn het gescheiden werelden. De haven is echter nog wel van economisch levensbelang voor de stad.
Pierdrie brengt de beleving van de haven terug in de stad. Het project maakt het voor het Rotterdamse publiek mogelijk om zowel het historisch besef, van als de emotionele band tussen stad en haven te versterken, en zo de haven meer bij de mensen te laten leven.

Pierdrie is als beeld- en geluidsinstallatie getoond in expositieruimte Hommes in Rotterdam Charlois in 2012. Daarna zijn er performances in oa. Rotterdam tijdens het IFFR, en Basel geweest.

Het project is ook op DVD uitgegeven, deze is nog steeds verkrijgbaar via oa. Underbelly Shop

P3 totaal overview