Waalsekerk

Waalsekerk is een project dat voor Festival ‘Kunst in het Witte de Withkwartier’ 2015 is ontwikkeld in de Waalse Kerk. De Waalse Kerk is een uniek rijksmonument in het centrum van Rotterdam. De kerk is in 1923-1925 gebouwd in een traditionalistische stijl. Het eenvoudige kerkgebouw, een basiliek met lange zijbeuken en een houten kapconstructie, is boven een natuurstenen plint geheel opgetrokken in donkerrode baksteen met enige sierstenen, omlijstingen en beeldhouwwerk in natuursteen, afgedekt met een leien zadeldak met aan weerszijden twee kleine dakkapellen voorzien van overkragende zadeldaken.

Tijdens Festival ‘Kunst in het Witte de Withkwartier’, 12 en 13 September 2015 gaf Pierdrie een zestal optredens in de Waalse Kerk. Dit keer vormde de bijzondere lokatie waar de performances plaatsvonden zélf de inspiratie. Douma, Meelkop en Zuydervelt onderzochten in de weken voorafgaand aan dit weekend de plek en maakten daar beeld- en geluidsopnamen.

Beelden en geluiden van buiten werden naar binnen gehaald, om een subtiel samenspel aan te gaan met versterkte verborgen geluiden van het gebouw zelf. Alsof het publiek letterlijk de ziel van het gebouw én zijn omgeving binnen kruipt en er één mee wordt. Een moment van betovering en contemplatie binnen het drukke festivalrumoer en de stedelijke hectiek. Multimediale improvisatie als duiding.
Tijdens Wereld van Witte de Withkwartier verzorgde Pierdrie op zaterdag 12 en zondag 13 september 6 optredens.

De geluids- en beelopnamen die tijdens de optredens zijn gemaakt zijn gebruikt voor een definitieve eindmontage die op deze pagina te horen en te zien is.

pierdrie-waalsekerk03-klpierdrie-waalsekerk05-kl
Waalse-Kerk-publiek05Waalse-Kerk-publiek04